FAQ

Op deze pagina proberen we een aantal veel gestelde vragen te beantwoorden. Zit je vraag er niet bij, of heb je een andere vraag die je graag wilt stellen? Neem dan gerust contact met ons op via info@tuinwijkinhetzonnetje.nl.

Is ieder dak geschikt voor zonnepanelen?
Zolang er zonlicht op het dak valt, is het mogelijk dit om te zetten in stroom. Zonnepanelen werken bijvoorbeeld ook als het bewolkt is. Het meest rendabel is een dak gericht op het zuiden, maar daken op het oosten of westen zijn ook geschikt. Op een plat dak kun je de panelen richten zoals je wilt, dus ook dat is geschikt. Een hellingshoek van 20 tot 30 graden is ideaal, maar ook 40 of 50 graden is nog prima voor productie van zonne-stroom.

Moeten zonnepanelen altijd op het zuiden gericht staan?
Dit is niet het geval. Het is wel zo dat het beste rendement gehaald wordt als de panelen ongeveer op het zuiden gericht zijn (ergens tussen het zuidoosten en het zuidwesten). Ook een systeem dat gericht staat naar het oosten of westen kan nog aardig wat opleveren. Je verliest in het laatste geval wel wat rendement, daarmee wordt de terugverdientijd iets langer. Een dak op het oosten of westen levert (met een lage hellingshoek) 10% tot 25% minder energie dan een ‘vrij’ dak op het zuiden. Zonnepanelen pal op het noorden gericht leveren waarschijnlijk een te late opbrengst om rendabel te zijn. Ook een PV-systeem in de permanente schaduw (bijvoorbeeld van hoge bebouwing of een dakkapel) is niet erg rendabel.

Hoe werkt een PV systeem?
Een PV systeem bestaat meestal uit een aantal zonnepanelen (in serie geschakeld) en een omvormer. De zonnepanelen wekken gelijkstroom op door straling om te zetten in electriciteit. Deze gelijkstroom wordt door de omvormer omgezet in wisselstroom. Deze wisselstroom kan via een extra groep in je meterkast in huis gebruikt worden. Als je minder stroom gebruikt dan je opwekt, gaat de extra stroom het stroomnet in. Dit kun je verrekenen met je stroomleverancier (“salderen”, zie )

Heldere animatie over de werking van een PV systeem: http://vimeo.com/19497085
Kort filmpje over de werking van een PV systeem: http://youtu.be/NtLtVrJM2So

Hoe werkt een zonnepaneel?
Zonnepanelen werken door straling (daglicht, zonlicht) om te zetten in electriciteit. Vandaar dat het belangrijk is dat een zonnepaneel zoveel mogelijk (zonne)straling opvangt. Dit betekent dat een zonnepaneel dat op het zuiden ligt, en gedurende het jaar (met name de zomer) een zo goed mogelijke hoek heeft ten opzichte van de zon, het meeste straling opvangt. In Nederland geldt min of meer dat dat een zonnepaneel gericht op het zuiden met een hellingshoek van maximaal 30 graden het beste is. Het is ongunstig als er veel schaduw valt op de panelen (bijvoorbeeld door bomen of hoge bebouwing). Hierdoor is bijvoorbeeld een schuur in de tuin vaak minder goed geschikt dan het dak bovenop de woning (daarnaast is het oppervlak van het dak van de woning vaak ook groter).

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal aaneengeschakelde zonnecellen. Een afzonderlijke cel bestaat deze uit twee laagjes silicium, met daartussen een grenslaag. Als de laagjes worden getroffen door zonlicht treedt het fotovoltaïsche effect op. Hierdoor wordt de zonne-energie omgezet in een elektrische stroom. Dit is altijd gelijkspanning. Zonnecellen werken zowel bij diffuus als bij direct zonlicht. Bij directe instraling op het paneel is de opbrengst het hoogst.

Kort filmpje over de werking van een zonnecel: http://youtu.be/v5DRqA-iSak

Hoe wordt de geproduceerde zonnestroom afgerekend met mijn leverancier?
De energie die je produceert met de zonnepanelen kun je direct zelf gebruiken in huis, waardoor je minder stroom van je energieleverancier afneemt. Om dit goed bij te houden moet je een goede meter hebben (ofwel een ouderwetse draai-meter, die dan achteruit zal draaien, of een meter die terugleverregistratie heeft – is je meter niet geschikt dan kun je gratis een nieuwe geinstalleerd krijgen van netwerkbeheerder Enexis.)

Over het algemeen genomen is de productie van je PV systeem in de zomer een stuk hoger dan in de winter. Mocht het zo zijn dat je in de zomer meer stroom produceert dan je zelf verbruikt, dan is je energieleverancier verplicht om dit met je te verrekenen. Dit wordt “salderen” genoemd. Met een ouderwetse draaischrijf (de ferrarismeter) gebeurt dit automatisch omdat je meterstand achteruit loopt. Met een moderne meter wordt je afname en je productie apart geregistreerd.

Omdat je met name overdag stroom produceert en mogelijk in de nacht nog wat verbruikt, kan het interessant zijn om over te stappen op een dag/nacht tarief. Je krijgt dan net iets meer betaald voor je productie en betaalt net iets minder voor je verbruik. Op jaarbasis scheelt dit echter maar een klein bedrag.

Ben ik na plaatsing van zonnepanelen nog vrij om mijn eigen energieleverancier te kiezen?
Jazeker! Alle leveranciers van energie moeten zelf opgewekte energie met je eigen productie verrekenen. Er zijn wel subtiele verschillen in hoe de verschillende leveranciers dit doen, en wat ze precies betalen voor de opgewekte stroom. Je kunt dus gewoon bij je huidige leverancier blijven.

Het is wel belangrijk dat je melding doet van de plaatsing van een PV systeem op je woning, zodat je leverancier begrijpt waarom je stroomverbruik opeens zo laag wordt (of waarom je opeens stroom aan het net levert in plaats van afneemt). Als je zelf energie opwekt, ben je verplicht dit te melden bij de netbeheerder (Enexis) én uw energieleverancier (bijvoorbeeld Essent of GreenChoice). Aanmelden kan op www.energieleveren.nl

Hoeveel duurder of goedkoper is zelf opgewekte zonne-stroom?
De huidige prijs die je betaalt aan de energiemaatschappij ligt op dit moment (eind 2012) op 22 tot 24 cent per kWh. Dit is inclusief BTW en energiebelasting. Produceer je daarentegen zelf stroom met een installatie op je eigen dak, dan kan je kostprijs dalen tot 12 cent per kWh. Uiteraard is dit afhankelijk van je dakoppervlak, orientatie, hellingshoek en de hoeveelheid panelen. Bij een lage hoeveelheid panelen (6 of minder) is de prijs sowieso wat hoger per kWh omdat de kosten van de installatie en omvormer dan wat zwaarder wegen in het totaal.

Voorbeeld berekening:
Huishouden van 2 volwassenen met 2 kinderen. Ongeveer 3000 kWh per jaar nodig.
Dak met 12 panelen, zuid-zuidwest met een hellinsghoek van 30 graden. Installatiekosten in totaal ongeveer 6000 euro. Na ongeveer 12 jaar moet de omvormer vervangen worden. Hier rekenen we 800 euro extra voor (dit is een hoge schatting).

Geschatte productie per jaar komt op 2850 kWh. Dit loopt echter terug over de garantietijd van 25 jaar naar 80% hiervan, dus aan het einde van deze looptijd is de productie dan 2280 kWh. Gemiddeld kun je dan uitgaan van 2565 kWh per jaar.

Hiermee bespaart het gezin nu ongeveer 600 euro per jaar, een bedrag dat ieder jaar iets stijgt omdat de energieprijzen dat ook doen. De terugverdientijd is daarmee op dit moment circa 10 jaar (tenzij de energieprijzen sterker gaan stijgen).

De kostprijs per kWh is in dit systeem:
6800 euro / ( 2565 kWh x 25 jaar ) ≈ 0.11 euro per kWh

NB: in deze berekening nemen we geen afschrijving of spaarkosten mee.

Ik heb een koopwoning. Wat kost het me als ik zonnepanelen aanschaf?
Dit is afhankelijk van een aantal factoren: het beschikbare dakoppervlak, de orientatie tov de zon van je dak, de hellingshoek, eventuele schaduw op je dak. En het is afhankelijk van je stroombehoefte: hoeveel stroom in kWh heb je gemiddeld op jaarbasis nodig? Neem contact met ons op als je een berekening wilt laten uitvoeren. (Wellicht heeft een van je buren al een berekening laten maken.)

NB: Als je lid wordt van Grunneger Power (kosten 10 euro) krijg je automatisch een flinke korting bij bijvoorbeeld leverancier en installateur Awizon (op de totaalprijs in aanschaf en installatie). Je wordt dan alleen lid van de vereniging, dit betekent dus niet dat je ook stroom of gas moet afnemen bij Grunneger Power.

Ik heb een huurwoning. Kan ik zonnestroom afnemen?
Voor huurders van een woning zijn er ook mogelijkheden om zonnestroom af te nemen. Voor zover wij nu zien zijn er drie scenarios mogelijk:

  1. Als huurder schaf je zelf panelen aan en deze laat je met toestemming van de verhurende partij op het dak plaatsen. Bij verhuizing kun je ze doorverkopen aan de volgende bewoner, of meenemen naar je nieuwe woning.
  2. De verhurende partij schaft panelen aan en laat ze installeren. Met de verhurende partij spreek je dan een bedrag af dat je betaald voor de stroom die je afneemt. Dit moet natuurlijk eenzelfde of liever een lager bedrag zijn dan je huidige tarief voor stroom!
  3. Er komt een groter systeem van panelen over meerdere daken waar je als huurder een vaste hoeveelheid kWh per jaar van kunt afnemen, tegen een vaste lage prijs. Om te kijken of dit daadwerkelijk mogelijk is doen wij op het moment technische en juridische onderzoeken.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
We raden aan om goed naar de garanties te kijken van de leverancier waarmee je in zee gaat. Grunneger Power heeft op dit gebied uitgebreid onderzoek gedaan. Op het moment is regulier dat je voor 20 jaar garantie krijgt op de panelen. In deze 20 jaar tijd mogen de panelen maximaal teruglopen naar 80% opbrengst/rendement. Doen ze dit niet, dan krijg je nieuwe. De leverancier waar wij zelf als initiatiefnemers mee in zee zijn gegaan is Awizon. Als lid van Grunneger Power krijg je korting bij Awizon. www.awizon.nl

Wat doe ik met mijn zonnepanelen als ik ga verhuizen?
Je kunt ze meenemen of doorverkopen aan de volgende eigenaar. Ze zijn vrij gemakkelijk weer van de woning af te halen als je ze mee wilt nemen (ze worden in minder dan een dag geplaatst, het verwijderen gaat nog sneller). Zonnepanelen op je woning hebben natuurlijk wel een economische waarde, je huis is meer waard door plaatsing van een PV systeem. Deze waarde loopt niet snel terug omdat de panelen lang stroom blijven produceren. Het is dus heel redelijk om een goed bedrag voor je PV systeem te vragen als je je woning gaat verkopen. In feite verkoop je een woning met een lagere energierekening (die in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar hoger zal worden), en dat is wel wat waard!

Hoeveel stroom leveren zonnepanelen op?
Steven Hoekstra heeft een systeem geinstalleerd in zijn meterkast dat bijhoud hoeveel stroom zijn PV systeem produceert. Steven heeft een systeem van 12 panelen met een dak op het zuid-zuidoosten, met een hellingshoek van ongeveer 30 graden (gunstige ligging).

Hier kun je de productie van Steven’s systeem bekijken: http://pvoutput.org/intraday.jsp?sid=9983

Hoe werkt de installatie van de panelen? Heb ik veel ruimte nodig in huis?
De installatie van zonnepanelen op je dak is heel eenvoudig. Het duurt maximaal een dag, en er komt in je woning ergens tussen de panelen en je meterkast een omvormer te hangen. Deze heeft ongeveer het formaat van een kratje bier (de Fronius IG 30 omvormer is bijvoorbeeld 37 x 34 x 22 cm, 9 kg). Vaak kan deze op zolder geplaatst worden. Om de omvormer aan te sluiten op je meterkast, zodat de stroom ook echt gebruikt kan worden, is een extra groep nodig in je meterkast.

Bekijk de fotoreportage van een installatie in de wijk. Hier kun je zien wat er allemaal gebeurt. Mocht je nog in het echt willen kijken hoe een en ander eruit ziet, neem dan contact op met Steven of Jan Willem.

Kan ik zelf het zonnepanelen systeem monteren?
Een PV-systeem is in principe relatief makkelijk te installeren. In verband met de garanties op de panelen en het aansluiten op de netstroom is het een (wettelijke) vereiste dat dit door een erkend elektricien gebeurd. Wij raden aan om de installatie van een dergelijk systeem, en de aansluiting ervan op het stroomnet, uit te laten voeren door professionals.

Mag ik zomaar panelen op mijn (koop)woning plaatsen?
In de Tuinwijk heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je dak te plaatsen, onze huizen vormen geen beschermd stadsgezicht. Het is natuurlijk wel aan te raden om te overleggen met de buurt. Met het project Tuinwijk in het Zonnetje proberen we zoveel mogelijk eenheid aan te houden: dezelfde soort panelen, op dezelfde wijze geplaatst. Zodat het geen lappendeken wordt in de wijk. Als er een rommelige aanblik ontstaat is dit ontsierend in de wijk, en daarmee ook niet goed voor de waarde van de woningen. We overleggen met de gemeente om hier een goed plan voor te bedenken.

Let op: als je een woning huurt of als je woning onderdeel is van een VvE (Vereniging van Eigenaren), dan heb je wel toestemming nodig, als je van plan bent om de panelen zelf aan te schaffen en te laten installeren.

Hoe zit het met de (milieuonvriendelijke) productie van zonnepanelen?
Grunneger Power heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de productieketen van verschillende leveranciers. Niet alleen keken ze daarbij naar de kwaliteit van de panelen zelf (en de garanties die je krijgt), maar ook naar hoe eerlijk en duurzaam de productie verloopt. Van de panelen van Awizon weten we dat je na 1 jaar stroom opwekken de CO2 productie hebt terugverdient, die nodig was om de panelen te maken.

Leave a Reply