Over dit initiatief

Deze website is opgezet om informatie te geven over de mogelijkheden voor zonnepanelen in de Tuinwijk (Groningen). Deze website wordt onderhouden door een groep enthousiaste bewoners uit de Tuinwijk die geïnteresseerd zijn in groene, duurzame energie en samen met hun buurt de wijk een klein beetje energie-bewuster en leuker willen maken. We delen onze ervaringen en kennis graag met onze buurtgenoten, en deden daarom voor de zomer een oproep om de Tuinwijk met z’n allen in het zonnetje te zetten. Het is geweldig hoeveel reacties we gekregen hebben! Vele tuinwijkers waren enthousiast. Dit zijn de uitgangspunten van dit initiatief:

Uitgangspunten Tuinwijk in het Zonnetje
We willen graag zorgen dat zoveel mogelijk mensen in de Tuinwijk energie van zonnepanelen kunnen gebruiken, als ze dat willen. Per huishouden ligt de situatie natuurlijk anders, maar het zou zonde zijn als dat een drempel oplevert. Wij willen er graag een wijkproject van maken, voor en door de hele Tuinwijk. Niet ieder voor zich, maar een gezamenlijke inspanning van bewoners, iets om straks met zijn allen trots op te zijn.  Dat levert niet alleen een groener en duurzamer maar ook een gezelliger leefklimaat op. Iedereen die in de Tuinwijk woont, ongeacht of ze huurder of koper zijn, krijgt een kans om mee te doen. Daarnaast willen we dat de woonlasten lager worden. Bovendien streven we ernaar om bewoners en bebouwing zoveel mogelijk te respecteren. We wonen in een wijk met een mooie uitstraling en dat is ook belangrijk.  Ook vinden we dat mogelijke winsten moeten terugvloeien naar de bewoners en de wijk. Als laatste uitgangspunt willen we graag dat het niet onnodig moeilijk of ingewikkeld wordt. Voor een koopwoning zijn zaken vrij eenvoudig op een rijtje te zetten. De koper kan immers zelf beslissen. Voor een huurder willen we ook dat het eenvoudig wordt. Dit proberen we te bereiken samen met de lokale energie-coöperatie Grunneger Power en de verhurende instanties (woningbouwverenigingen en makelaardij Zeeven). Wij als initiatiefnemers zetten ons daar hard voor in!

Samengevat zijn de uitgangspunten op dit moment:

  • Het is een project voor en door de hele Tuinwijk. Gelijke kansen voor kopers, particuliere huurders en huurders van woningcorporaties. Iedereen kan meedoen.
  • Het resultaat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor de portemonnee.
  • Mogelijke winsten vloeien terug naar de bewoners en de wijk.
  • Met respect voor de bewoners en de bebouwing; zoveel mogelijk wensen uit de wijk meenemen. Het resultaat wordt iets waar Tuinwijkers echt trots op kunnen zijn.
  • Zo eenvoudig, transparant en eerlijk mogelijk. Het is duidelijk hoe het werkt en wat het je bespaart.

Jan Willem Wennekes, Margreet Noordhof en Steven Hoekstra

email: info@tuinwijkinhetzonnetje.nl