Een goed jaar voor de Radijsstraat!

Liesbeth van Hoffen (bewoonster van de Radijsstraat, sinds een jaar met zonnepanelen) heeft het met Robert de Jonge van Woningcorporatie Patrimonium gekeken naar de opbrengst van de Zonnepanelen in de Radijsstraat in het afgelopen jaar. Hieronder hun verslag.

Radijsstraat in het Zonnetje

Nu ook huurders van de Huismeesters mogen kiezen voor Zonnepanelen op hun dak, is het aardig om eens even stil te staan bij de ervaringen in de Radijsstraat. Zo’n 70 % van de woningen aan de Zuidzijde worden gesierd met acht zonnepanelen. Levert dat nu ook ook iets op?

De resultaten zijn gepresenteerd in onderstaand overzicht.

Woningcorporatie Patrimonium heeft een jaar lang op gezette tijden aan de huurders die meedoen gevraagd om in te vullen wat er op hun (zonne)energieopbrengstmeter staat. De meest voorkomende waarden daarvan geven het volgende beeld: De Jaaropbrengst voor de bovenwoningen (5 panelen) bedraagt 1182 kWh en de jaaropbrengst van de benedenwoningen (3 panelen) bedraagt 726 kWh. Daarmee is er voor de bovenwoningen 21% meer energie opgewekt dan van tevoren verwacht en voor de benedenwoningen is het percentage zelfs 31% meer dan verwacht. Ook financieel zijn de huurders met zonnepanelen beter af. Ze zijn huur voor de zonnepanelen gaan betalen (bovenwoning € 11,49 per maand inclusief de huurindexatie) maar zijn minder geld aan hun energieleverancier kwijt (ca.- € 22,09 per maand). Men gaat er ca. €10,60 per maand op vooruit. Een huurder in een benedenwoning is er ook op vooruit gegaan:

De totale huur van de zonnepanelen installatie is voor de benedenwoning: € 6,49 per maand (dit is inclusief de huurindexatie per 1 juli 2014). Indien de bewoners de kWh had afgenomen van de eigen energieleverancier had men ca € 13,57 per maand moeten betalen. De huurders in de benedenwoningen die gebruik maken van de zonnepanelen hebben zo ca. € 7,07 per maand bespaard.

De woonlasten van deze huurders zijn door de zonnepanelen dus gedaald. Samen is er 55.332 kWh aan duurzame stroom opgewekt in de Radijsstraat, dat scheelt 26.476 Kg aan Co2 uitstoot, ook dat is een mooi resultaat.

Onderstaande Infographic is gemaakt door Robert de Jonge van Patrimonium: